Техническият паспорт е задължителен,направете го полезен! Обадете ни се: + 359 878 828 007

Цвета Наньова, експерт и консултант по жилищна политика,

Задава се краят на безплатното саниране, защото ще се премине от 100% безвъзмездна финансова помощ към устойчив финансов модел. Това каза експертът и консултант по жилищна политика Цвета Наньова в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В момента е подложена на дискусия програма, част от плана за енергийна ефективност, в която по силата на ангажиментите на страната ни, свързани с европейски директиви, се загатва, че ще се мине към устойчив модел“.

По думите ѝ резултатите от тази програма са такива, каквито трябва да бъдат, съобразно с целите, заложени в програмата – намалени сметки между 150-200 лв, покачена температура 3-5%, повишен комфорт.

„Резултатите, които си е поставила програмата, са постигнати. Съответно програмата в сегашния си вид изчерпа своя потенциал“.

Тя посочи, е очевидно този модел е неустойчив, защото една национална програма, която трябва да обслужи нуждите от обновяване на един огромен сграден фонд, не може да зависи в такава степен от наличието на годишни средства.

„Неслучайно и в управленската програма на правителството, и в програмата за мерки за енергийна ефективност се залага на преминаване към устойчив финансов модел“.

Наньова обясни, че финансирането не е единственият проблем в организацията на един такъв широкомащабен процес.

„Кандидатствали са едва 10% от всички сгради, които са можели да кандидатстват по тази програма, а те са над 50 000“.

 

 

 

01.10.2017г.

 

Източник: http://www.bloombergtv.bg