Техническият паспорт е задължителен,направете го полезен! Обадете ни се: + 359 878 828 007

Националната програма за енергийна ефективност ще продължи с нови договори и по нови превила през 2019 г. Какви ще са те ще е ясно след приемането им от Народното събрание. Преди това те ще бъдат дискутирани публично с обществото и специалистите.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след участието си във форума "Строителството през 2018 г. - перспективи и предизвикателство", организиран от Камарата на строителите в София.

В бюджета за 2018 г. няма да се искат средства за саниране на частни жилищни сгради, уточни Нанков. Причината е, че към момента за ремонт са одобрени 2022 сгради, за които бяха осигурени 2 млрд. лв. по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. Завършени са 708 блока. Работи се по 614, а санирането на останалите 700 още не е започнало. От бюджета на програмата остават около 1.5 млрд. лв., които ще бъдат изразходвани за саниране на блокове през 2018 г. и дори и през 2019 г., каза Нанков.

Програмата за саниране беше подложена на критика от страна на БСП основно заради високите цени за ремонт на блоковете. Първоначално те бяха три пъти по-високи спрямо тези по програмата с европейски средства. Това беше и причината служебното правителство да поиска от прокуратурата да направи проверка. Първоначално държавното обвинение отказа с аргумента, че в представените документи липсват данни за извършено престъпление. След това служебният регионален министър Спас Попниколов внесе допълнителни материали, но не е ясно дали са били достатъчни за прокуратурата да започне проверка по сигнала.

Другият аргумент на критиците на програмата е, че пари получават първите кандидатствали. Сметката обаче се плаща от всички данъкоплатци чрез държавния бюджет. Сигурен съм, че при дебатите в парламента, тези които най-много критикуваха програмата, сега ще бъдат нейните най-яростни защитници, коментира настоящият регионален министър Нанков.

 

Новите правила

Убедени сме, че трябва да продължим програмата в посока обновяване на жилищните сгради, резултатите са големи, каза зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова.

За нас е важно тази програма да бъде поставена в контекста на цялостната жилищна стратегия, която сега се разработва и ще представи стратегия и мерки, които са не само финансови, но и законодателни, структурни и функционални за подобряване на жилищния фонд в страната, допълни Крумова. По думите й трябва да има дългосрочна визия и разширен обхват на мерките, като трябва да бъдат премислени конструктивните мерки. Направеният анализ до момента показва, че жилищата у нас са близо 4 милиона, като две трети от тях са в градовете, а останалите в селата. Почти изцяло жилищата са частна собственост (97%), но голяма част от тях са в лошо състояние заради липсата на поддръжка на общите части основно в блоковете. Най-голям е проблемът със сградите, строени по т.нар. индустриален способ през 70-те и 80-те години на миналия век. Нормативите, по които са правени те, не отговарят на сегашните изисквания, каза Крумова.

За това едното от предложенията е да се промени обхватът на програмата и парите по нея да покриват повече дейности. В момента конструктивното укрепване на сградите не е включено, а в същото време има блокове, които може да се срутят.

Обсъжда се с парите по програмата да се финансират дейности, свързани с опазването на околната среда, като изграждане на ВЕИ инсталации на покривите. В началото на настоящата програма имаше възможност за подобни дейности, но тя беше премахната заради значително по-високите разходи.

Допустима дейност ще бъде и преминаването от отопление с въглища и дърва на по-екологично гориво като газ или ток. Това са мерки, свързани с опазването на чистота на въздуха – проблем особено остър в големите градове, стана ясно от обясненията на зам.-министър Крумова.

Заради включването на повече дейности в проектите ще се въведат референтни цени за тях. Това е справедливият модел, защото по този начин ще може да бъдат обновени и сгради с конструктивни проблеми, коментира министър Нанков. В момента има пределна цена за саниране на кв. м.

За да се повиши отговорността на собствениците в блоковете към общите части и те да разберат, че трябва да инвестират в поддържането им, ще се обсъди и възможността новите договори да се сключват с етажната собственост при самоучастие на собствениците. Регионалният министър не пожела да каже какво ще е то, защото ще бъде обект на дискусия. Преди време обаче Нанков коментира, че най-вероятно ще се започне с някакъв малък процент – например една пета или една четвърт от стойността на санирането и постепенно ще се върви към увеличаването до 50 на сто.

Друга идея е при въвеждането на съфинансирането да има подоходен критерий, с който държавата да поема разходи на социално слаби, инвалиди или на пенсионери с пенсии под прага на бедността.

Всички тези предложения ще бъдат обсъдени през 2018 г. и трябва да бъдат одобрени от парламента, за да могат да влязат в сила евентуално от 2019 г.

 

Хвалби

Анализът показва, че Националната програма за енергийна ефективност изпълнява целите си, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.

Постигнат е по-добър комфорт за живеене, по-ниски сметки и намаляване на парниковите емисии, твърдят от министерството.

Одобрява се от хората и от бизнеса, показала анкета на МРРБ сред живеещите в 106 вече санирани сгради. Едва около 2 на сто от анкетираните не били доволни от ремонтите.

Сметките за отопление през миналия сезон са намалели средно с 200 лв. на домакинство или с около 30 на сто. Програмата пък е осигурила работа за около 900 малки фирми и за над 20 000 строители, отчете Крумова.

След обновяването на 2022 жилищни сгради над 11 млн. кв. м и над 140 хил. жилища ще бъдат енергийно ефективни, а над 340 хил. обитатели ще бъдат облагодетелствани, каза Крумова. Тя отчете, че програмата ще допринесе за подобряване на екологията с очакваното спестяване на над 319 килотона въглероден двуокис.

 

 

 

28.09.2017 г.

 

Източник: http://www.mediapool.bg