Техническият паспорт е задължителен,направете го полезен! Обадете ни се: + 359 878 828 007

ОТ “ПЛЕВНЯ” ДО УЮТЕН ДОМ

Едно предложение как съществуваща непрактична постройка може да бъде пригодена спрямо нуждите на клиента.

Представен е случай, в който клиент закупува имот в близост до София, на който вече съществува постройка. Въпросната сграда е по типов проект, който значително е изменен при строителството в неблагоприятна посока. Сградата е с изчистена схема, но не отговаря на изискванията за обитаване на новия собственик. Къщата се състои от два етажа, между които няма топла връзка. Входът е в южна посока. Къщата се състои от дневна стая, кухня и баня. Вторият етаж е пригоден за складиране на фураж за селско-стопански нужди. Сградата е с правоъгълна форма и двускатен покрив, което като цяло и придава визия на селскостопанска постройка. Няколкото изградени тераси не допринасят за това да се „избяга” от този вид.

Желанието на клиента е къщата да се разшири. На партерното ниво да се обособи просторна дневна с трапезария, кухня, с връзка с трапезарията и баня. Да се направи използваемо второто ниво с две спални и баня. Да се предвиди топла връзка - стълбище между двата етажа. Цели се къщата да има по-приятен вид.

Постройката е разположена на ъглов парцел, като улиците са от южната и западната страна. Това позволява входът да бъде изместен от западната страна, за да се използва по-дългата западна фасада. Също така в западна посока къщата е разширена за да се развие стълбище за втория етаж, за което се постига височина, чрез овален архитектурен акцент. Нивото на покрива е повишено с 40 см, като билото му е запазва местоположението си. По този начин в зоната на разширението скатния покрив е с малка височина и покрива директно проектираната кухня в северозападната част. Всички вътрешни стени се премахват, за да се получи едно помещение за дневна и трапезария. На втория етаж са развити голяма родителска спалня, малка детска стая за едно дете и баня. В неизползваемата северозападна част, където покривът е прекалено нисък се предвижда място за бойлер.

По този начин с минимално преработване на къщата и максимално използване на същетвуващата конструкция, се създава по – просторен и уютен дом със свеж външен вид и съобразен с нуждите на новия собственик.